Qué busques?

dilluns, 9 de setembre del 2013

Sushi


Aquest agost l’Anna va aprendre a fer sushi a casa d'una amiga i ens en va fer un taller pràctic un dia per dinar, el resultat va ser genial. Jo publico les varietats vegetarianes, però en aquest cas al final afegiré els de peix, ja que el sushi, admetem-ho, és bàsicament de peix.
Ingredients
Amb aquestes quantitats en surten molts, es pot fer la meitat si no sou gaire colla
  • 14 tassetes d’arròs (rodó normal, jo vaig fer servir Nomen)
  • Vinagre d’arròs
  • 10 fulls d’alga nori (que no estiguin trencats)
  • Salsa de soja
  • Wasabi (pasta de rave picant)
  • Gingebre en vinagre
  • Mango, pastanaga, cogombre, alvocat o el que ens dicti la imaginació.
  • Llavors de sèsam torrat
Preparació
  1. Primer prepararem l’arròs: el posem a un colador i el rentem be amb aigua freda fins que surti transparent. Posem l’arròs rentat a una olla i el cobrim daigua (4 dits per sobre de l’arròs), fem bullir uns 7-8’ sense remenar en cap moment, el tastem per assegurar-nos que és cuit però no tou. Escorrem l’arròs sense rentar-lo i el posem a una safata on el puguem estirar i quedi un gruix d’uns 2 dits. L’amanim amb un bon raig de vinagre d’arròs que es reparteixi be i el tornem a estendre, el deixarem refredar del tot, al final el posarem a la nevera tapat amb film.
  2. Mentre s’acaba de refredar l’arròs preparem els altres ingredients: pelem el mango,
    la pastanaga, el cogombre i l’alvocat i els tallem a bastonets quadrats d’un dit de gruix, ho
    reservem.
  3. Quan l’arròs sigui fred (el podem tenir preparat del dia abans) procedim al muntatge; posem un full d’alga Nori a sobre d’una estoreta de bambú, hi esquitxem unes gotes d’aigua i les estenem per tot el full amb els dits. Cobrim l’alga amb una capa fineta d’arròs deixant 4 dits a l’extrem sense (per tancar millor), a sobre l’arròs i a l'extrem de l'alga posem els “bastonets” del farcit fent les combinacions que us agradin. Jo en vaig fer de: mango, d’alvocat i de pastanaga amb cogombre.
  4. Enrotllem amb l’ajuda de l’estoreta prement amb cura per evitar que no hi quedin bombolles d’aire. Finalment tallem els Makis a porcions de 2 dits de gruix amb un ganivet ben esmolat. Alguns els podem arrebossar amb llavors de sèsam.
  5. Servirem els Makis amb una mica de wasabi, làmines de gingebre en vinagre i salsa de soja rebaixada amb aigua (millor en bols petitons individuals per poder sucar-hi els Makis).


Notes:
  • L’arròs: n’hi ha d’especial per sushi, m'han dit que no hi ha gran diferència entre aquest i el rodó Nomen de tota la vida, la veritat és que ens va quedar molt bé tant de textura com de gust.
  • El vinagre d'arròs, el wasabi i el gingebre en vinagre es poden trobar a molts supermercats.
Sushi de peix:
  • Es pot fer amb tota mena de peix, aquest serà de bona qualitat i cru. Al ser cru l’haurem congelat prèviament, aquest punt és molt important per eliminar qualsevol toxina que pugues tenir. Per utilitzar el descongelarem.
  • Vam fer servir: Tonyina vermella, salmó, gambes i bastonets de cranc.
  • El peix ha d’estar tallat en lloms i sense espines. Primer tallarem unes làmines tan finetes cóm puguem amb un ganivet ben esmolat (va millor si el peix encara no s’ha descongelat del tot), aquestes làmines les resservarém per fer els Naguiris. Les gambes les pelarem i obrirem sense separar les dues meitats també per fer Naguiris. La resta del salmó i la tonyina els tallem a tires gruixudes d’un dit tal com hem fet amb els vegetals.
  • El peix que sobri i els retalls, els posem tallats a daus en un bol i ho marinem amb un raig de llimona, salsa de soja rebaixada amb aigua i llavors de sèsam, això és el Sashimi.
  • Per fer els Naguiris formem “croquetes” amb l’arròs i les recobrim amb una làmina fineta de peix o de gamba.
  • Els Makis de peix els fem igual que els vegetals però farcint amb peix i/o bastonets de cranc.
  • Servim igual que els vegetals afegint un bol amb el Sashimi.
Amb aquesta base es poden fer moltes variants: rotllets d’arròs, sense l’envolcall de l’alga Nori, arrebossats amb sèsam, arrebossats i fregits en tempura, amb l’alga nori a l’interior... creant varietats molt vistoses i acolorides.

4 comentaris:

  1. Quina varietat! M'encanta el sushi... en la varieció de makis, sobretot, però també els naguiris, sashimis... nyam!! Devieu disfrutar! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Va ser un dnar moñt ben arrodonit, el vam completar amb fideus d'arròs fregits amb verduretes, fideus guixuts amb gambes i cervesa japonesa, si que vam disfrutar!

      Elimina
  2. M'agrada la cuina "austera", que no vol dir simple,i el suixi -acabo de decidir escriure-ho així- n'és un dels millors exemples.
    Ja estem publicant els apunts de la cadena de blogs.

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'agrada el concepte de "cuina austera" mai m'ho havia mirat així. Per cert què és això de publicar els apunts de la cadena de blogs?

      Elimina

Seguidors

Total de visualitzacions de pàgina: